Een nieuwe Whatsapp Groep beginnen deel 1Een nieuwe Whatsapp Groep beginnen deel 2Een nieuwe Whatsapp Groep beginnen deel 3Als Stichting WABP zijn we hier om jou te helpen.
Wil je een nieuwe groep beginnen, dan hebben we hier een handig stappenplan voor je.

Het begint net als bij de meeste zaken met een goede voorbereiding.

 • Kijk of er al een Groep bij jou in de buurt actief is.
  Dit kan bij ons op de kaart (https://kaart.wabp.nl) of rondvragen in jouw eigen buurt.
  Is er al een groep? Overweeg dan om daarbij aan te sluiten als dat mogelijk is.
 • Peil hoeveel animo er in je directe omgeving is om een WhatsApp Groep te beginnen.
 • Kijk naar de kaart en maak een logische indeling van jouw wijk. Een wijk met een sloot of snelweg ertussen is niet zo functioneel als een blok aaneengesloten straten.
  Wij adviseren: wil je een groot gebied of een hele gemeente in kaart brengen? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je daarbij helpen.
 • Het maximum aantal gebruikers per groep is 256. Als je een planning maakt, houd daar dan rekening mee. Niet iedereen zal meedoen, maar er zijn ook huishoudens waar 2 of meer bewoners deel willen nemen.
 • Maak een Gmail account aan speciaal voor deze WhatsApp Groep. Je kunt dit delen met overige beheerders. Als je de bewoners die deel willen nemen in de Google Contacts zet, dan heb je een duidelijk overzicht.
  Je kunt door middel van labels de groep indelen in verschillende straten of andere indeling zodat je een goed overzicht houdt. Denk hier van tevoren goed over na. Later corrigeren is tijdrovend. Wij adviseren: Gebruik geen privé mailadres. Stel dat je ooit verhuist, dan kan de groep gewoon door blijven gaan.
 • Besluit welke app je gaat gebruiken. WhatsApp, Telegram of Signal.
  Wij adviseren: WhatsApp, dit omdat de politie dit ondersteunt.
 • Maak in jouw App twee groepen aan: een Alarm App en een Chat App. Dit kan je als beheerder doen met je eigen telefoon of er een apart nummer voor aanschaffen.
 • Bel/mail de wijkagent en vraag zijn medewerking. Als hij hier positief tegenover staat dan is het eenvoudiger om deelnemers te werven.
 • Stel duidelijke regels op waar deelnemers zich aan dienen te houden in de Alarm Groep. Download van onze website eventuele voorbeelden, zoals privacy statement en huishoudelijk reglement of SAAR methode.
 • Kijk of er medebewoners zijn die ook beheerder willen zijn. Dit maakt dat je rustig op vakantie kunt gaan of een vrije dag kunt nemen als dit nodig is. Volgens onze enquête uit 2017 besteedt het grootste gedeelte van de beheerders 0 tot 30 minuten per maand aan de WhatsApp Groep.
  Wij adviseren: minimaal 2 beheerders per groep.
 • Zoek alle postcodes op die binnen jouw gebied vallen. Je kunt hiervoor de eenvoudige tool https://postcodebijadres.nl gebruiken. Het is belangrijk om alle postcodes te hebben, zo word je op de snelste manier gevonden.
 • Ga de bewoners binnen jouw gebied langs en vraag of ze mee willen doen. Noteer hun e-mailadres en stuur of geef ze een privacyverklaring, de Saar Methode en een welkomstwoord waarin ook staat welke straten er in de groep zitten én dat de Alarmgroep alleen gebruikt mag worden als de politie is gebeld. In de Chat App mag van alles geplaatst worden.
 • Vraag aan de wijkagent of er al een overkoepelende groep is. Hier maakt de wijkagent ook vaak deel van uit. De wijkagent zal niet in jouw groep komen.  Niet alleen wordt zijn mobiele nummer dan bij alle deelnemers bekend, maar bij calamiteiten mag hij gebruikers niet anoniem maken.  Is er geen overkoepelende groep, vraag dan of de wijkagent je in contact kan brengen met beheerders in jouw omgeving. Vraag of je in hun groep mag om zo eventuele zaken die voor jou van belang zijn door te kunnen plaatsen.
 • Neem contact op met de gemeente (Meestal afdeling openbare orde en veiligheid) en vertel dat je een nieuwe WhatsApp Groep bent begonnen, eventueel met medeweten van de wijkagent.
  Wij adviseren:  Meld je altijd aan bij politie en gemeente.  Ze kunnen je van waardevolle informatie voorzien.
 • Schrijf jouw nieuwe groep (helemaal gratis) in op onze website (https://www.wabp.nl/hoe-werkt-het/nieuwe-groep-aanmelden/). Wij kunnen dan geïnteresseerde buurtbewoners naar jouw groep doorsturen.
 • <binnenkort> Kijk bij ons cursusaanbod waar we jou mee kunnen helpen. De meeste cursussen die wij aanbieden worden door de gemeente vergoed.

Kom je bij de oprichting van jouw nieuwe groep uitdagingen tegen?
Je kunt altijd een mailtje sturen naar info@wabp.nl we zijn hier om jou te helpen

Let op!
In een WhatsApp Groep ben je nooit anoniem.
Iedereen in de groep kan het telefoonnummer zien waarmee je bij de groep bent aangesloten.