Samenwerking tussen WABP en Amber Alert

Bron: https://www.amberalert.nl/whatsapp-buurtpreventiegroepen/

Op Facebook hebben wij een landelijke groep voor beheerders van een WhatsApp Buurtpreventie groep. Hier kunnen beheerders vragen stellen, gerelateerde onderwerpen posten en delen wij geregeld nieuws.

Ook houden we zo nu en dan een poll of plaatsen we een bericht met daarin een casus waarover wij geregeld vragen krijgen, hierop kunnen beheerders reageren en aangeven waar zij wel of geen behoefte aan hebben.

Recent kreeg ik onderstaande vraag binnen via de mail.

Het meisje is inmiddels weer terecht, maar ik had deze vraag nog niet eerder gekregen. De vraag is hoe we vanuit Stichting WABP hiermee in de toekomst om zouden moeten gaan, zomaar iets doorzetten lijkt mij niet wenselijk, maar er zou misschien wel meer gebruik van ons netwerk gemaakt kunnen worden. Wat vinden jullie van onderstaande vraag?

“Mijn naam is … en ben coördinator bij …

Een meisje woonachtig in … is vermist en er is een redelijk grote aanname dat ze in Maastricht moet zitten. Is er een mogelijkheid dat deze vermissing via de buurtapp daar worden gedeeld?”

Er kwamen in totaal maar liefst 51 reacties op deze post.

Uit de meeste reacties bleek dat men een ‘niet geverifieerde’ melding van een vermissing, niet zal doorzetten. Anderen gaven aan dat hiervoor al een speciale app is, namelijk Amber Alert.

Wij kunnen ons wel vinden in deze reacties, wat dat betreft moet een WhatsApp Buurtpreventie groep ook geen vervanging worden van een al bestaande app welke prima werkt. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden!

 “Schoenmaker blijf bij je leest”, zeg ik weleens…

Nog niet eerder had ik mij verdiept in hoe de app van Amber Alert precies werkt, dus heb ik contact opgenomen met de organisatie achter deze app.

We hebben een erg goed gesprek gehad waarbij ik haar onze casus had uitgelegd, ook het feit dat er wel vaker advies gevraagd wordt over soortgelijke vermissingen.

De WhatsApp Buurtpreventie groepen zijn daar in principe niet voor bedoeld, zeker niet als het gaat om een vermissing, waarbij de situatie niet bekend is bij de politie.

Degene die ik sprak vertelde mij dat ze al een tijdje geleden een bericht op hun website hadden gepost over het feit dat buurtpreventie apps ideaal zouden zijn om in te zetten bij een Amber Alert of een Vermist Kind Alert. Wat het verschil is, dat lees je trouwens hier: Criteria & definities https://www.amberalert.nl/criteria-definities/

Het idee is om beheerders van een buurtapp te vragen om Amber Alerts en/ of Vermist Kind Alerts , door te gaan zetten in de WhatsApp Buurtpreventie Alarm en/ of Chat App groepen, zo bereiken we samen nog meer mensen die kunnen meezoeken.

Een groot voordeel hiervan, is dat als de melding niet meer van toepassing is dat de beheerder het bericht dan ook zelf weg kan halen, zo voorkomen we dat een bericht eindeloos gedeeld wordt terwijl een kind al gevonden is.

Krijgen beheerders voortaan toch de vraag van hun leden of ze een vermist kind willen delen, dan kunnen ze vragen of de melding wel geverifieerd is en bekend is bij Amber Alert en/ of Vermist Kind Alert.

Als beheerders dit niet willen, zouden ze eventueel de leden op de hoogte kunnen stellen van deze app, zodat ze deze zelf kunnen installeren.

Vanuit WABP roepen wij de beheerders dan ook op, om de app te installeren en berichten door te zetten in de WABP groep. Dit is uiteraard niet verplicht, maar wordt wel heel erg op prijs gesteld.

Men hoeft ook niet bang te zijn dat er voortdurend allerlei meldingen voorbij gaan komen, een Amber Alert (prioriteit 1) wordt gelukkig zelden uitgestuurd. Een Vermist Kind Alert (prioriteit 2) wat vaker, maar kan zo worden ingesteld dat men deze alleen per regio of bepaald gebied ontvangt.

Maar, nogmaals, vanuit WABP zien wij de WhatsApp Buurtpreventie groepen als een burgerinitiatief, iedereen is vrij om zelf te bepalen of zij mee willen zoeken of niet…

Zoek je ook mee? Download dan hier de app https://www.amberalert.nl/ik-zoek-mee/#whatsapp